Arıcılık Nasıl Yapılır? Arıcılığın Püf Noktası 2020

Arıcılık Yapmak Karlı Mıdır?

Genellikle hobi amaçlı başlayan arıcılığın profesyonel olarak işletenlerin çok ciddi paralar kazanmaktadır. Sadece geçimini arıcılıkla idame ettiren çok sayıda aile bulunmaktadır. Arıcılıkla alakalı meraklı olanların merak ettiği sorulardan bir tanesi arıcılık yapmak karlı mıdır? Konusudur. Her işin erbabı olmak kazanca giden yolda en önemli etkendir.

Arıcılıkla alakalı genel bir düşünce şekerli bal ya da sahte bal muhabbetidir. Bal satışlarında değişen faktörler bu işte hayatını adayanları zor duruma düşürmektedir. Bal fiyatlarının 20 TL’den başlayıp 400 TL’ye kadar farklılık gösteriyor olması da bu işe girecekleri endişelendirmektedir.Her zaman değerli olan ve yüksek bedellerle satışı gerçekleştirilen organik bal sağlık açısından da önemlidir.

Şeker veya başka katkı maddeleri ile üretilen balların kalitesiz olması hatta faydadan çok zarar vermesi söz konusudur. Bu yüzden arıcılıkla uğraşacaksanız bal üretiminde hileli hallerden uzak durmalısınız.Arıcılıkla profesyonel olarak ilgilenmek yerine hem ailenize kaliteli bal yedirmek hem de ufak çaplı kazanç elde etmek isterseniz de bunun için 10 – 15 kovan arı almanız yeterli olacaktır. Arıcılığın hakkını vererek iş yaptığınız taktirde ilerleyen dönemlerde işi profesyonel hale getirebilirsiniz. Elbette balı kolayca satabilmek için pazar araştırması yapmak gerekir.

aricilik

Arıcılık Nasıl Yapılır?

İster hobi amaçlı isterseniz de meslek olarak arıcılıkla uğraşmak isterseniz teknik konularda bilgi sahibi olmalısınız. Arıcılıkla alakalı araştırma yapanlar ve bu işe girmeyi düşünenler genellikle arıcılık nasıl yapılır? Konusunu merak etmektedir. Arıcılığın yapılabilmesi için öncelikle bilgi sonrasında da tecrübe gereklidir. Teknik konuları kısa sürede çözüme kavuşturmak ve işi öğrenmek mümkündür.

Ekonomik durumunuza göre işi öğrenmek isterseniz 5 ya da 10 kovan ile başlangıç yapabilirsiniz. Bu işle uğraşan kişilerle görüşüp arı temin etmeniz önceliğiniz olmalıdır. Kovan satan arıcılar istediğiniz düzeyde arıyı temin etmeniz hususunda size yardımcı olacaktır. Bir kovan arı ortalama 400 TL olup, hesabınızı buna göre yapmalısınız. Tabi arıyı almadan önce nerede koyacağınızı tespit etmelisiniz. Arıcılık yapabilme adına yeriniz yok ise çevrenizde bahçesi olan kişilerle görüşebilirsiniz. Kendi bahçeniz var ise mutlaka arıcılıkla ilgilenmelisiniz. Çünkü arının en büyük özelliği tozlaşmayı sağlamasıdır.

Kovanları alıp uygun yere koyduktan sonra arı bakımı konusunda öğrendiklerinizi uygulamalısınız. Arı kontrolü, ana arı kontrolü, kovana polen geliyor mu, peteklerin son durumu, kat gerekiyor mu gibi birçok etkenin takibi edilmelidir. Arının oğul vermesi gibi etkenleri de hesaba katarak arıların yoğun dönemlerde günlük kontrolleri de yapılmalıdır. Tekniği iyi bildiğiniz sürece dilerseniz arının oğul vermesi de engellenebilmektedir. Unutulmaması gereken bir diğer detay ise arıların suya olan ihtiyacıdır. Kovanları koyacağınız yere yakın su kaynağa olmasına dikkat etmelisiniz. Su kaynağı yok ise su teminine dikkat etmek ve su ihtiyacını karşılamak gerekir.

Arıcılık Yapmak Konusunda Eğitim

Arıcılıkla alakalı bilinmesi gerekenleri eğitim alarak öğrenebilirsiniz. Arıcılık eğitimi veren kurslara katılarak bu hususta gerekli eğitimi alabilir ve kurs sonu da sertifikanızı elde edebilirsiniz. Milli eğitime bağlı olarak hizmet veren Halk eğitim belirli aralıkla kurs vermektedir. Halk eğitime başvuru yaparak kurs kayıtlarını gerçekleştirebilirsiniz. Arıcılık sertifikası aldıktan sonra profesyonel olarak bu işe atılırsanız devlet desteği de alabilirsiniz.

Eğitim öncelikle teorik olurken sonrasında ise uygulama esasına geçmektedir. Uygulama esasları, arı bakımı ve arıcılıkla alakalı teknik bilgileri de öğrenebilirsiniz. Eğitimi tamamladığınızda kendi arılarınıza bakmanız çok daha kolay olacaktır. Öğrendiklerinizi uygulama konusunda da belirli bir süre geçmesi sonucu dilediğiniz gibi yapmanıza da etki edecektir. Arıcılık yapmak konusunda eğitim aldığınızda hatalı uygulamalardan da uzak durursunuz. Size her açıdan fayda sağlayacak eğitimlere katılmanızı ve sertifikanızı almanızı tavsiye etmekteyiz.

Arıcılık Yapmak İçin Gereken Malzemeler

Alacağınız arıları nerede muhafaza edeceğinizi belirledikten sonra gerekli malzeme teminine geçmeniz gerekmektedir. Arıcılık yapmak için gereken malzemeler listesini mutlaka yapmalısınız. Listede yer alan malzemeler arıcılığı sürdürebilmeniz açısından gereklidir. Aradığınız tüm malzemeleri arıcılık malzemesi satan yerler sayesinde temin edebilirsiniz. Ayrıca internet sitelerinden de siparişinizi verebilirsiniz.

Her bir malzemenin ayrı bir önemi ve ayrı bir gerekliliği söz konusu olduğu için eksiksiz temin gerekir. Arıcılık malzemeleri ile alakalı ihtiyacınız olanlar şu şekildedir;

  • Koruma maksatlı maske ve eldiven. (Arıya bakacağınız esnada maske kullanmak büyük öneme sahiptir. Çok sayıda arının sokması sizi hastanelik edebilir. Ayrıca arıcılığa başlamadan önce mutlaka arıya karşı alerjiniz olup olmadığının testini yaptırmalısınız. Zira arıcılıkla uğraşan kişiler arı sokmaları ile karşı karşıyadır.)
  • Arı bakımını gerçekleştireceğiniz zaman arıların kontrolü sağlamak için körük,
  • Hasat sonrası size kolaylık sağlayacak bal süzme makinası,
  • Bal süzme işlemini arıların olduğu yerde yapacaksanız çadır temin etmeniz gerekir.
  • El demiri ve el fırçası,
  • Boş kovan (Arılarınızın oğul vermesi durumunda onlara yeni bir yuva temin etmeniz gerekecektir. Ayrıca boş kovan ilerleyen zamanlarda güçlenen arıya kat atmak için de gerekmektedir. Arı gelişimine göre 2 – 3 hatta 4 kat atmanız söz konusu olabilmektedir.
  • Boş petek temin etmelisiniz. Her bir kovan için 10 – 15 tane peteğe ihtiyacınız olacaktır. Bu petekleri kat attıkça kovana koymanız gerekmektedir. Ayrıca yeni oğul verdiğinde kovana petek koymanız elzemdir. Petekli şekilde kovana koymanız bal üretimini hızlandıracaktır.

Bal Satışı

İşin gereklilikleri tamamlandıktan sonra başlayan süreç hasat ile tamamlanacaktır. Bazı balları petek halinde satmanız mümkün iken bazılarını da süzülmüş şekilde satabilirsiniz. Bal satışı konusunda önceliklerinizi belirlemeniz oldukça önemlidir. Arıcılıkla uğraşmak isteyen insanların zorlandıkları en önemli husus balın pazarlanmasıdır. Kolay pazar bulunamaması veya kaliteli balı yüksek bedellerle satamama bu işin en zor kısmıdır. Elbette elinizde bal olduktan sonra bir şekilde satışını gerçekleştirebilirsiniz.

Üretim miktarınıza göre bal alan firmalar ile ön görüşme yapabilir ve bu hususta anlaşmalar imzalayabilirsiniz. Toptan satışlarda size sunulan ücret makul gelmiyor ise kendiniz perakende olarak da satabilirsiniz. Arılarınızın bulunduğu yer işlek bir yola yakınsa tezgah kurabilir ve satışları buradan gerçekleştirebilirsiniz. Balınızı beğenen kişiler her yıl sizin balınızı almak için size ulaşacaktır.

Bal üretimiyle alakalı farklı yöntemler söz konusu olmaktadır. Bu hususta en fazla kazanç sunan arıya verilen desteklerdir. Kek, şerbet gibi etkenler bal üretimini üst seviyelere çıkarsa da organik bal olmadığı için istediğiniz tutarda satış gerçekleştiremezsiniz. Şekerli bal üretimi yüksek seviyelerde olsa da kilo bazlı size ödenecek tutar az olacaktır. Balınız sahte olmasa da istenilen kalitede olmayacaktır.

Arıcılık Yapmak Kar Marjı

Arıcılıkla alakalı tüm gereklilikler yerine getirildikten sonra işin kazanç kısmını da bilmek gerekir. Verilen emeğin karşılığı alınıyor mu yoksa alınmıyor mu detayı önemlidir. Arıcılık yapmak kar marjı hesabını ortaya koymak ile doğru orantılıdır. Sizlere 100 kovan arı üzerinden ortalama bir maliyet çıkartacağız. 100 kovan arıyı kovan başı 400 TL’den aldığınızı varsaydığımızda 40.000 TL gibi bir rakam çıkmaktadır. Ek kovan, çadır, süzme makinesi, maske ve diğer malzemelerde 5.000 TL toplamda 45.000 TL’lik bir harcama söz konusu olacaktır.

Hasat yaptığınızda kovan başı ortalama 15 kg elde etseniz (12 – 20 arası değişebilir) toplam 1.500 Kg balınız olur. 1 Kg balı da 35 TL’den satsanız 52.500 TL gibi bir rakam elde edersiniz. Gider ve gelir karşılaştırması yaptığınızda karınız yalnızca 7.250 TL gibi gözükebilir. Bu rakama aldanmamak gerekir. Sonuçta yeni dönemde yapacağınız harcama çok cüzi olacağı için 52.250 TL 60.000 ve daha fazla olabilir. Bu tamamen sizin izleyeceğiniz yol haritası ile alakalı olacaktır.

Arıcılık yapmak karlı mıdır noktasında yapılan değerlendirme kısa vadeli olmamalıdır. Uzun vadeli düşündüğünüzde ilk yatırım sonrası muhteşem rakamlara ulaşmanız da mümkündür. Ayrıca arıcılıkta en önemli faktör faaliyeti göstereceğiniz bölgeye göre değişen dinlenme süresidir. 4 – 5 ay gibi bir süre arılarınızla ilgilenmenize gerek kalmadığı için de başka işlere yönelebilirsiniz. Kış aylarında dilediğiniz gibi davranmakta ve başka uğraşlara yönelmekte size iyi geleciktir.

Özverili çalışma sergilediğiniz müddetçe arıcılıktan kazançlı çıkacak olan sizler olursunuz. Sadece bal değil aynı zamanda ilerleyen dönemlerde arının kendini kovanı ile birlikte satabilir ve ana arı üretimi de yapabilirsiniz. Arıcılık faaliyetleri ile alakalı sizleri doğrudan kazanca götürecek faktörleri hesaba katmak daha doğru olacaktır. Sonucun dilediğiniz gibi gerçekleşmesi için de yeniliklere yönelmelisiniz. Arıcılıkta daha fazla kazanmak istiyorsanız dönemsel olarak yer değiştirmeleri de yapmalısınız. Böylece yıllık üretim miktarınızda ciddi artışlar elde edebilirsiniz. Buna bağlı olarak da karlılığı arttırabilirsiniz.