EFT Nasıl Yapılır? 2020

EFT Nedir? Nasıl Yapılır?

Vadesiz bir banka hesabından başka bir bankada ki vadesiz hesaba yapılan para transferi işlemine verilen addır. Elektronik Fon Transferi ya da EFT olarak bilinir. EFT işlemleri, havaleden farklı olarak, iki farklı banka hesapları arasında yapılan para transferi işlemleridir. Gönderici, sadece başka bankalarda bulunan vadesiz hesaplara EFT işlemiyle para gönderebilir.

EFT işlemleri, eğer banka şubesine giderseniz mesai saatleri içerisinde yapılırken, ATM’lerden ve internet bankacılığından tatil günleri de dahil olmak üzere istediğiniz zaman yapılabilir. Fakat, EFT ile gönderilen paralar, nereden yaparsanız yapın sadece bankaların mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilir.

Unutmamanızda fayda var ki EFT işlemiyle yalnızca yurt içindeki bankalarda bulunan vadesiz hesaplara ve Türk Lirası cinsinden para ile transfer yapılabilir.

Havaleden bazı farkları bulunan EFT’de bankalarda yapılan tüm işlemlerinde ek ücret alınmaktadır. Bazı durumlar hariç maaş hesapları ve mevduat hesaplarından mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemlerinden ek ücret alınmayabilir. EFT mesai saatleri içerisinde (hafta içi 09:00 – 16:00 saatleri) yapılan EFT işlemi ile gönderilen paralar aynı gün içerisinde karşı tarafın hesabına aktarılır. EFT saatlerinden sonra yapılan işlemler ile gönderilen paralar ise biraz daha ek ücret ödenmesi halinde aynı gün içerisinde karşı hesaba aktarılır.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT işleminin yapılabilmesi için gönderen ve alıcıya ait vadesiz hesapların farklı bankalarda bulunması gerekmektedir. Banka şubesi üzerinden EFT yapmak için banka şubenize giderek alıcı hesaba ait IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) numarasını veya şube ve hesap numarasını, adı ve soyadı ile transfer edilmek istenen para miktarını belirten EFT talimat belgesini yetkiliye vermeniz gerekmektedir.

Bankanıza ait ATM, internet bankacılığı, mobil uygulama veya müşteri hizmetleri üzerinden EFT işlemi gerçekleştirmek isterseniz, EFT saatleri içerisinde başka bankaya para transferini seçerek, IBAN veya hesap numarası ile bu seçeneklerden birini seçerek, yukarıda belirttiğim bilgileri ve para miktarını girmeniz gerekir. Eğer istenen bilgileri verdiyseniz ekranda EFT işlemi için bankanızın alacağı ek ücret ekrana yansıyacak ve onayınız beklenecektir. İşlemi onayladıysanız göndermek istediğiniz miktar kısa sürede karşı hesaba aktarılacaktır.

Her bankanın EFT işlemi için ek ücretinin farklı olduğunu unutmayın ve araştırma yaptıktan sonra para aktarımını yapınız.

EFT Ücretleri Ne Kadar ?

Eft ile ilgili hükümetin bankaların aldığı komisyon oranlarının son zamanlar gösterdiği artıştan dolayı yeni düzenlemeler yapılmaya başlandı. Örneğin; Garanti bankasından başka bir bankaya eft yapılırken 15 lira eft harcı, iş bankasında eft yapılırken 8.5 lira, Denizbanktan başka bankaya Eft yapılırken 10 lira, Yapıkredi bankasından başka bankaya hava aktarımı yapılırken 9.5 lira gibi değişken rakamların yerine her para transferi için 1 lira yapılması öngörüldü.