Kara Listedeyim Kredi Alabilir Miyim? 2020

Kara Liste Nedir Ve Kara Listeye Neden Girilir?

İsmi oldukça ürkütücü ve rahatsız edici olan “kara liste” diye bir şey aslında gerçekte bulunmamakta. Fakat her vatandaş hakkında finansal geçmiş ve ödeme kayıtlarının tutulduğu bir sicil geçmişi var. Diyelim ki zamanında ödenmeyen kredileriniz varsa ya da düzensiz ödeme yaptığınız kredi kartınızdan dolayı kredi notunuz düşükse, bu duruma halk arasında “kara listeye düşmek” tabiri yakıştırılmakta. Kredi Notumu Nasıl Yükseltebilirim? adlı bir önceki yazımızda da sözünü ettiğimiz gibi, bankaların müşterileri ile ilgili tüm bilgileri paylaştığı, “KBB Skoru” hesaplanan ortak bir havuz bulunmakta ve kişilerin tüm finansal kayıtları bu havuz aracılığı ile iki yere aktarılmakta.

Hem olumlu hem de olumsuz bilgiler kredi kayıt bürosuna gönderilirken, yalnızca olumsuz bilgiler ise Merkez Bankasına iletilmektedir. Bütün bu bilgilerin toplamında, size özek olarak hesaplanan skor ile de kredi talebimiz kabul edilir ya da reddedilir. İşte “kara liste” olarak adlandırılan durum da bu şekilde ortaya çıkar.  Kredi skorunuz düşük ise, bu durumda kendinizi “kara liste”de sayabilirsiniz ve muhtemelen de kredi talebiniz reddedilecektir.

İhtiyaç ya da diğer kredi çeşitlerine rağbetin oldukça yoğun olduğu bu dönemde, bankacılıkla ilgili birçok terim gibi “kara liste” de lügatımıza girmiş durumda ve kara listedeyken kredi almanın neredeyse imkânsız olduğu herkesin malumu. Peki, bir banka tarafından kredi talebiniz reddedildi ve gerekçe olarak da kredi sicilinizin kötü olduğunu, kara listede olduğunuzu öğrendiniz. Bu durumda kredi almanızın yolları nelerdir, biz de sizler için bu konuyu araştırdık. Ama öncelikle kara liste nedir? ve neden kara listeye girilir, bu kısma bir göz atalım.

Kara Listedeyken Kredi Alabilir Miyim?

Kredi notunuz çok fazla düşükse, yani bir diğer tabir ile “kara liste”deyseniz, bankalardan kredi alabilmeniz oldukça zor olabiliyor. Her bankaya ayrı ayrı kredi başvurusunda bulunmanın kredi notunuzu daha da düşüreceğini aklınızdan çıkarmamak kaydıyla, her bankanın kendine has ayrı bir kredi notu değerlendirme kriteri olabileceğini de unutmamak gerek.

Bir bankadan olumsuz bir yanıt aldığınızda, diğer bir bankadan kredi talebinize olumlu dönüş alabilmeniz mümkün. Hatta kredi talebinizi reddeden bir banka, bir süre sonra, risk alma politikalarında değişikliğe gittiği için kredi talebinize olumlu dönüş yapabilir. Özet geçmek gerekirse, düşük kredi notunuz sebebiyle bir bankadan olumsuz yanıt aldığınızda, kendinizi sözünü ettiğimiz hayali “kara liste”de görebilirsiniz ama bu, diğer bankalardan da red cevabı alacağınız anlamına gelmez. Yine de bu noktada yapılacak en doğru hareket, tüm bankalara aynı anda kredi başvurusunda bulunup kredi notunuzu daha da düşürmektense, kara listeden çıkma yani kredi notunu yükseltme yollarına gitmektir.

Kara Listeden Nasıl Çıkabilirim?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi, kara listeden çıkmak demek, aslında kredi notunu yükseltmek demektir. Peki, kredi notunu yükseltmek için neler yapılabilir, madde madde listeleyelim:

1- Borcunuzu azaltın Kredi notunuzu otomatik olarak arttıracak bir yöntem olarak borcunuzu yüzde 30 oranına düşürme yoluna gidebilirsiniz. Yani, 100 bin liralık bir borcunuz olduğunuzda, bunun 70 bin lirasını ödediğinizde geriye 30 bin lira borç kalması gibi.

2- Yeni bir kredi kartı isteyin Çoğu kişi bunun kredi notunu yükselttiğini bilmez fakat yeni bir kredi kartı talep etmek kredi notunu otomatikman yükseltiyor.

3- Diğer kredi borçları Geçmiştekiler kadar şu anda da borçlarınızı zamanında ve düzenli olarak ödemenizin kredi notunu yüzde 15 etkilediğini unutmayın.

4- Kredi kartlarınızı iptal etmeyin Borçlarını bitirdiğiniz kredi kartlarını iptal ettirmektense, kullanmasanız bile kredi kartınızı açık bırakmanızda fayda var. Çünkü kredi kartlarınızı kapattırmak, kredi notunuzu olumsuz yönde etkilemekte.

5- Ek kart talep edin Ailenizdeki bireyler için aldığınız her bir ek kartın kredi notunuza olumlu yansıması olacaktır.

Kredi Kullanabilmek İçin Kredi Notum Kaç Olmalı?

Her gün binlerce kişi konut veya araba satın almak, kişisel ihtiyaçlar, yeni iş kurmak gibi farklı nedenlerle kredi çekmek için bankalara başvurur. Başvuru yapanlardan bazıları olumlu sonuç alırken bazıları da yüksek gelir olmasına rağmen olumsuz sonuç alabilmektedir. Kredi notunun düşük olması bu gibi durumlarda en belirleyici etkendir.

Kredi notunun iyi olması, daha iyi faizle kredi çekmek ve daha yüksek miktarlar alabilmek için önemlidir. Bu noktada kredi alabilmek için kredi notum kaç olmalı sorusu devreye girer. Kredi notunuz, özel bir sistemle Kredi Kayıt Bürosu aracılığıyla bankalara bildirilir, bankalar da bu verileri dikkate alarak size kredi sağlarlar ya da olumsuz yanıt verirler. Ancak tek başına kredi notu kredi çekmek için de etkili değildir.

Kara Liste

Kredi Notu Değerlendirilirken Neler Etkendir?

Kredi notu değerlendirilirken bankalar ve KKB bazı noktaları göz önünde tutar. Bunlardan birincisi, kredi kartlarının ve kredi borçlarının ödenmesidir. Bu faktör kredi notunda yaklaşık %30 oranında etkiye sahiptir. Geçmiş dönemlerde kredi kartlarınızın ve çektiğiniz bir kredinin borcunu düzenli olarak ödemeniz kredi notunuzun yüksek çıkması konusunda büyük yarar sağlar. Diğer taraftan ödemelerdeki birkaç günlük gecikmeler bile kredi notuna eksi olarak yansımaktadır. Kredi alabilmek için kredi notum kaç olmalı sorusuna tek bir madde cevap vermez, çünkü kredi notunu belirleyen birkaç faktör vardır. Notu etkileyen diğer faktör güncel borç durumunuzdur. Güncel borç durumunuz KKB sistemlerinde detaylıca görülür. Hâlihazırda yüksek borç içindeyseniz ve gelirinizin üzerinde bir miktarsa kredi notu olumsuz etkilenebilir. Bunun yanında yakın zamanda diğer bankalara yaptığınız başvurular da kredi notunda belirleyici faktörlerdendir.

Kredi Kullanabilmek İçin Kredi Notum Kaç Olmalı?

Findeks Kredi notu 1500-1900 skalasında olanlar anında kredi alabilirler. Kredi notu 0-1099 aralığında olanların kredi çekme durumu söz konusu değildir. KBB puanına göre 1100 ila 1499 arasında kalanlar ise bankasına göre değişkenlik gösteren ve tereddütte kalınan gruptur. Tamamen banka müşteri temsilcisinin insiyatifine kalanlar grubu da diyebiliriz. Her gün binlerce kişi konut veya araba satın almak, kişisel ihtiyaçlar, yeni iş kurmak gibi farklı nedenlerle kredi çekmek için bankalara başvurur.

Başvuru yapanlardan bazıları olumlu sonuç alırken bazıları da yüksek gelir olmasına rağmen olumsuz sonuç alabilmektedir. Kredi notunun düşük olması bu gibi durumlarda en belirleyici etkendir. Kredi notunun iyi olması, daha iyi faizle kredi çekmek ve daha yüksek miktarlar alabilmek için önemlidir. Bu noktada kredi alabilmek için kredi notum kaç olmalı sorusu devreye girer. Kredi notunuz, özel bir sistemle Kredi Kayıt Bürosu aracılığıyla bankalara bildirilir, bankalar da bu verileri dikkate alarak size kredi sağlarlar ya da olumsuz yanıt verirler. Ancak tek başına kredi notu kredi çekmek için de etkili değildir.

Kredi Notum Sıfır Bu Ne Demektir?

Findeks kredi notu uygulaması bankaların tüketicilere kredi ve kredi kartı vermeden önce en çok dikkatine aldığı konulardan birisidir.  Kredi notu 0 ile 1900 aralığında değişmekte olup, kredi notu 1500 ve üstünde olanlar bankalardan kredi kullanırken çok fazla sorun yaşamamakta, bu rakamın aşağısında olanlar kredi kullanırken bankalarla sorun yaşayabilmektedir. Kredi notu çok düşük olanlar ise bankalardan maalesef kredi kullanamamaktadır.

Kredi notunun sıfır olması durumunda ise kişinin kredi alması mümkün değildir. Fakat kredi notunun sıfır olmasının kişinin ödeme alışkanlıkları ile de pek alakası yoktur. Kredi notunun sıfır olması, kişinin kredi notunun hesaplanamadığı yani bankalarla işi olmayan, daha önce kredi kullanmamış ya da kredi kartı kullanmamış bir kişi olduğu anlamı taşıyacaktır. Kredi notu sıfır çıkan bir kişi, kredi başvurusu durumunda da zorluklar yaşayacaktır. Bu durumda yapılması gereken; bir kredi kartı çıkarttırarak bunu kullanmak olacaktır. Kredi notu sıfır olan kişilerin ve yine kredi notu çok düşük olan kişilerin, bazı destekleyici yöntemler kullanarak kredi kullanması söz konusu olabilecektir.

Kredi Kullanabilmek için Kefil Bulmak

Kredi notunun sıfır olması durumunda; kişinin bankadan kredi alabilmesi için yapabileceği en doğru hareket tabi ki de bir kefil bulmak olacaktır. Kişinin kredi notu kadar kefilin de kredi notu önem taşıyacaktır. Kredi notu sıfır olan bir kişi, kendisine yine kredi notu sıfır olan bir kefil bulması durumunda bunun pek bir önemi olmayacaktır. Banka kredi vermekten zaten imtina edecektir. Kefilin kredi notunun yüksek olması durumunda ise banka kişiye kredi verme konusunda daha ılımlı bakacaktır. Bunun sebebi; kefilin kredi sözleşmesine imza atmasıyla aynı şekilde kredi borcundan sorumlu olmasından kaynaklanmaktadır. Özetle banka kendi alacağını riske atmak istemediği için sürecin bu şekilde işlemesi gerekmektedir.