Kasko Primi Hesaplama 2020

Kasko Primi Hesaplama

Günümüzde çok sık karşılaşılan sorulardan birisi kasko primi hesaplama üzerine olmaktadır. Ülkemiz açısından düşündüğümüzde bu soru çok yerinde olmaktadır. Çünkü insanların aldığı hemen hemen tek yaygın sigorta araç sigortasıdır. Sigorta alınırken karşılaşılan %70 civarında farklar haliyle arkasında yatan algoritmaların ne olduğunu düşündürmektedir. Prim hesabı yapılırken ilk olarak aracınızın satış bedelinin ne olacağını saptamalısınız. Eğer sigorta aracınızın satış bedeli baz alınarak yapılırsa doğru bir prim hesabı yapılmış olur.

Kasko Fiyatı Hesaplama

Şayet aracınızı yeni aldıysanız yani sıfır bir araçsa bu çok önemli olmayacaktır. Çünkü aracınızın fatura ücreti baz alınarak rahatlıkla poliçe yaptırabilirsiniz. Fakat ikinci el araçlarda durum bu kadar kolay olmamaktadır. İkinci el araçlarda değerlendirilmesi gereken pek çok subjektif unsur vardır. Bu noktada sıkıntıya düştüğünüzde imdadınıza Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan kasko değer listesi yetişmektedir. Bu kurum düzenli aralıklarla araştırma yaptırmakta ve trafikte mevcut olan ikinci el araçların bedellerini saptamaktadır. Tüm bu elde ettiği verileri ise web sitesi üzerinden kamuyla paylaşmaktadır. Bu listeyi incelediğinizde 1998’den bu yana tüm araç modellerinin bedellerini bulabilirsiniz. Sigorta firmaları ve noterler bu listeyi dikkate almaktadır.

Kasko Primi Nasıl Hesaplanır

Kasko primi nasıl hesaplanır sorusunun ilk aşaması olan araç bedelinin hesaplanması hakkında yukarıda anlattıklarımız geçerlidir. Bu adımdan sonra ise aracın özellikleri gelmektedir. Primi etkileyecek olan araç özellikleri pek çok olmakla birlikte öne çıkanlar arasında sedan, clio gibi modelleri, motorunun gücü, hız yapabilen bir araç olması, wagonu, benzin yada dizel kullanması ve hatta rengi bile yer almaktadır. Elbette her şirketin politikasına göre bu özellikler değişmektedir. Örnek vermek gerekirse benzinle çalışan sedan bir otomobil bir firma için tehlikeli sınıfta yer alırken başka bir firmada aynı sınıfta olmayabilir.

Kasko Nasıl Hesaplanır

Sigorta firmalarının göz önüne aldığı bir diğer özellik otomobilin ne kadar hasar üretebileceği olmaktadır. Her aracın kaza sonucunda uğrayacağı hasar ve tamirat masrafı aynı olmaz. Bu nedenle uzun dönem zarfında gerçekleşen istatistikler incelenir ve her araç için oluşabilecek tahmini hasar bedeli çıkarılır. Mesela lüks sınıftaki bir araç ön kısmında ufak bir miktarda kaza yaptığında yaklaşık 4 bin TL civarı bir tamir bedeli oluşabilirken benzer kazayı orta sınıftaki bir araç yaptığında oluşacak masraf bedeli 400 TL gibi bir rakam olacaktır.

Araçların yedek parçaları, işçilik masrafları, bu parçaların tedariği gibi konular sigorta firmaları tarafından araştırılır ve bu doğrultuda bir maliyet çıkarılır. Bu bakımdan hasar bedeli mevzusu kasko prim hesabı yapılırken önemsenen konulardandır. Araçlar için ham kasko primi belirlenirken sigorta firmaları yukarıda saydığımız tüm faktörleri değerlendirerek bir çarpan belirler. Mesela aracınız için belirlenen çarpan değer %0.30 olsun ve aracınızın bedeli ise 40 bin TL olsun. Bu durumda ham kasko priminiz 40.000 X 0.030 = 1.200 TL gibi bir rakam olacaktır.

Kasko Prim Hesabı Nasıl Yapılır?

Günümüz sigorta firmalarına baktığımızda müşteriye göre değişen bir politika izlediklerini görüyoruz. Bu bağlamda primler belirlenirken müşteri özel bir şekle sokuluyor. Bu nedenle araç için ham kasko primi belirlendikten sonra bunun üzerinden çeşitli indirim veya arttırım uygulanarak müşteriye özel fiyat şekilleniyor. Müşterinin yaş, cinsiyet, medeni durumu, ehliyet yaşı, mesleği, ikamet ettiği il gibi etkenler bu konuda etkili olmaktadır. Tüm bu özellikler açısından müşteri değerlendirilerek ham kasko primine eklemeler yapılıyor. Örneğin memursanız %10 indirim uygulanabileceği gibi İstanbul’da yaşıyorsanız %10 arttırım uygulanabilir. Müşteri özel kasko priminin tespitinin akabinde araç içinde bulunan eşyalar, yol yardım, ferdi kaza gibi teminatlarda ilave edilerek poliçeniz son hali belirlenir.