Trafik Sigortası Nedir? 2020


Trafik Sigortası Nedir?

2918 sayılı karayolları trafik kanununa göre her araç sahibinin yaptırması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Genel olarak trafik kaskosu ile karıştırılan trafik sigortası yaptırılmaması durumunda araç trafikten men edilmektedir. Bu durumun trafik polisleri tarafından tespit edilmesi sonrasında araç otoparka çekilmektedir. Otoparka çekilirken kullanılan çekici ücreti araç sahibi tarafından karşılanmaktadır. Sonuçları oldukça can sıkıcı olduğu için trafik sigortasının mutlaka yaptırılması gerekmektedir.

Klasik trafik kontrollerinde trafik sigortası olup olmadığı tespit edilmektedir. Trafik sigortası içerisinde ana teminatlar ve ek teminatlar bulunmaktadır. Ana teminat herhangi bir kazaya karışılması durumunda karşı tarafta ve 3. Kişilerde oluşan masrafın karşılanmasına olanak sağlamaktadır. Bu şekilde ağır kazalara karışılması durumunda kişinin ödeyemeyeceği miktarlar bile sigorta tarafından karşılanmaktadır. Ana teminatlar poliçede bulunma zorunluluğu olan teminatlardır. Ek teminatlar ise araç sahibinin isteği üzerine eklenebilmektedir. Ek teminatlardan ek fiyat talep edilmektedir. Yapılan ek teminatın türüne göre ücret değişkenlik gösterebilir.

Trafik Sigortası Teminatları

Trafik sigortasında yer alan ana teminatlar maddi zararlar teminatı, sağlık giderleri teminatı, kalıcı sakatlık teminatı, ölüm teminatı şeklindedir. Trafik sigortasının amacı yaşanılan kazalarda 3.kişiyi korumaya yöneliktir, kasko ise bizzat kazayı yapan kişiyi korumaktadır. Trafik sigortası zorunlu bir sigorta çeşidi iken kasko zorunlu değildir. Bu iki sigorta türü karıştırılan sigorta türleri arasındadır. Yapılan zorunlu trafik sigortası her yıl yenilenmelidir. Kasko da ise böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Trafik Sigortası Yapılmaması Durumunda Ne Olur?

Aracın sigortasız olarak trafiğe çıkması yasaktır, herhangi bir kontrol sırasında aracın tespiti kolaylıkla yapılabilir. Böyle bir durumda araç sahibine ceza kesilirken araç trafikten men edilerek otoparka çekilmektedir. Atacın tekrar trafiğe çıkması için cezanın ödenmesi ve trafik sigortasının yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca bu süreç içerisinde aracın otoparkta bekletilme süresi için de otopark ücreti alınmaktadır. Trafik poliçesinin ne zaman bittiği ve ne zaman yenilenmesi gerektiği bu sebeple oldukça önemlidir. Trafik sigortası birçok farklı sigorta şirketi tarafından yapılabilen bir işlemdir ve şehirler için farklı fiyatlar uygulanmaktadır. Trafik sigortalarında her yıl tavan ve taban fiyatları belirlenmektedir.