Borsada Doğru Düşünme Teknikleri


Borsada Doğru Düşünme Teknikleri

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki borsa oyun oynama yeri değil yatırım alanıdır. Borsa’yı oyun olarak görmek istenmeyen maddi kayıplara yol açabilir. İnternet teknolojilerine bağlı gelişim  nedeniyle günümüzde kazanç ve yatırım araçlarına olan ilgi de arttı. Hemen hemen her gün yeni yatırımcıları katılım yaptığı borsa da hala kesin kazanç söz konusudur demek doğru bir bilgi değildir. Pek çok yatırımcı kulaktan dolma bilgilerle hareket ettiğinden hala tam olarak doğru yatırım kararını verememektedir.

Ülkemizde yatırım elemanları arasında en çok rağbet gören borsa yatırımıdır. Finansal olarak getirisi yüksek iş gücü az olması yanında çift yönlü olarak hareket eder ve çok büyük zararlara da uğratmaktadır. Borsada en önemli olan şey kesinlikle uzman yardımı ve  doğru zamanda doğru şekilde yatırımı gerçekleştirmektir. Sabır ve iyi analiz ile dünya gündemini güzel yorumlayarak geçerli kazançlar sağlamak mümkündür.

Borsada Nasıl Yatırım Yapılır ?

Ülkemizde borsa 1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası(İMKB) olarak açılmış daha sonra 2012 yılında Borsa İstanbul (BİST) adını almıştır. Borsa kısaca aracılar sayesinde alıcı ve satıcıların yüz yüze gelmeden karşılaştığı devlet denetiminde faaliyet yürüten bir pazardır. Borsa işlemlerinde alıcı ve satıcılar arasında hisse senetleri belirli kurallar çerçevesinde yer değiştirir. Bu işlemler esnasında alıcı ve satıcıların karşı karşıya gelmesine gerek yoktur. Aracı kurumlar bu işlemleri müşterileri adına yapmaktadır.

Aracı kurumlarda hesap açtıran müşteriler hesaplarına yatırdıkları belirli miktarda paralarla hisse alım ve satımına başlayabilirler. Yatırılan para miktarında kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak alt limit olarak aracı kurumların belirlediği kıstaslar olabilir. Borsada işleme hemen başlanabilmektedir.

İnternete bağlı cep telefonu veya diğer bilgisayar, dizüstü bilgisayarı veya tablet gibi cihazlar vasıtasıyla kendiniz veya telefon ile aracı kurumunuz tarafından işlemlerinizi yapabilmektesiniz. Borsada işlemler mesai saatleri içerisinde yapılmaktadır. Mesai saatleri dışında da talimat verebilirsiniz verdiğiniz talimatlar işlemlerin başlaması ile piyasa durumuna göre gerçekleşebilmektedir.

Borsa bir pazardır, alış yapabilmeniz için almak istediğiniz fiyattan satıcının satış yapabilmeniz için de satmak istediğiniz fiyattan alıcının bulunması gerekmektedir. Borsada fiyatlar arz talep dengesinde oluşur bir şirketin hisselerini almak isteyen ne kadar çok ise fiyatı o derece artmaktadır. Yine aynı şekilde bir şirketin hisselerini satmak isteyen ne kadar çok ise fiyatı o derece düşmektedir. Bu konuda yatırım danışmanlığı yapan şirketler bulunmaktadır. Her hâlükârda bu artış ve azalışlar seans başı istisnalar hariç yüzde onu geçmemektedir.

Borsada Para Kazanma

Borsada para kazanmak için orta ve uzun yatırımlar yapılması gerekmektedir. Günlük yapılan alım ve satımlar bazen kazandırsa da genellikle yatırımcıya kaybettirmektedir. Beklentisi olan şirketlerin iyi takip edilmesi, teknik analizlerin yapılması, bilanço verilerinin iyi analiz edilmesi ve şirketlerin sermaye hareketlerinin takip edilmesi günlük alım satımlar için fikir verebilmektedir.

Ayrıca borsa endeksi takip edilmeli ve doğru zaman belirlenmelidir. Endeksler borsanın genel durumunu göstermektedir. Borsa oyun oynama değil yatırım yapma alanıdır. Bu doğrultuda orta ve uzun vadeli bilançosu sağlam ve köklü kuruluşlara yatırırım yapmak borsada her zaman kazandırmaktadır. Ayrıca karlı şirketler yatırımcısına belirli dönemlerde hisse başı temettü ödemesi yapmaktadır. Şunu unutmamak gerekir ki almış olduğunuz hisse ile artık o şirketin bir hissedarı olmuş bulunmaktasınız.