Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi Nedir? 2020

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, Covid-19 (Korona) virüsünün ekonomiye verdiği zararı karşılamak ve hayatın durmasını önlemek adına “Ekonomik İstikrar paketi” hazırlanıp kamu bankaları tarafından vatandaşlarımıza temin edilen bu krediye  Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi denir.

Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi

Ekonomik İstikrar paketi, Korona virüsü sebebiyle alınan tedbirler doğrultusunda ayrım gözetmeksizin 10 bin liraya kadar 36 vade imkanıyla devlet desteğiyle vatandaşın hizmetine sunuluyor. Bu kredi destek paketi, üç kamu bankası tarafından dar gelirli ailelerin kira, fatura ve aylık diğer masraflarını ödeyememe mağduriyetinin ortadan kalkması adına büyük önem oluşturuyor. Ziraatbankası, Vakıfbankası ve Halkbankası tarafından verilecek olan kredi paketinin içeriğinde şunlar yer almaktadır :

  • %0.49 faiz oranıyla verilecek
  • 6 ay boyunca geri ödeme olmayacak
  • 5.000 – 7.500 – 10.000 Tl tutarında 3 ayrı paket olacak
  • 36 ay vadeli olacak
  • Aylık eşit taksit

Hangi Bankalar Bireysel Temel Destek Kredisi Veriyor?

İhtiyaç Destek Kredisi

Üstteki 3 bankadan herhangi biri aracılığıyla Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi başvuru yapabilirsiniz. Resimde görüldüğü gibi karşımıza çıkan sayfadaki bilgileri başvuranın eksiksiz doldurması gerekiyor. Başvuru sonucu değerlendirmeye alındıktan sonra  kısa mesaj olarak cep telefonuna gelecektir. Burada dikkat etmeniz gereken husus sadece bir bankaya müracaat etmeniz ve hane halkı geliri aylık 5.000 TL altı olması ve hane halkı üzerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün bulunmaması. Aile fertlerinden sadece bir kişi başvuru yapabilir.( Aynı evde yaşayan eş veya çocuktan bir kişi)

Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi Başvuru Tarihi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklama doğrultusunda 1 Nisan 2020 tarihinde başlamış olup, bu tarihten şimdiye kadar toplam 4.4 milyon vatandaşın başvuru alınmıştır. Bakan Albayrak açıklamasında: “Aylık geliri 5.000 TL ve altında olan dar gelirli vatandaşlarımız için 10 bin liraya kadar, 0.49 faiz oranıyla çok düşük maliyetli temel ihtiyaç desteği devreye koyuldu” dedi.

İhtiyaç Destek Kredisi

Bireysel Temel Destek Kredisine Başvuru Bilgileri Nelerdir?

İnternet bankacılığı, mobil şube veya sms aracılığıyla bankaların yukarıda belirtilen resmi sitelerinden başvuru yapılabilir. Eğer destek kredisine başvuru yapanın internet bankacılığı veya mobil şube kullanımı söz konusu değil ise banka şubelerinden başvuru yapılabilir. Bankalardan yapılan ortak açıklamada  Covid-19 virüsünün salgın riskinden dolayı zorunlu olunmadıkça  şubelerden işlem yapılmaması ve gelinmemesi gerektiğini belirtiyorlar. Başvuru formundaki yazılması istenen bilgiler şunlardır:

  • T.C. Kimlik Numarası (Türk vatandaşı olma şartı)
  • Telefon Numarası (Başvuranın)
  • Kullanılacak Kredinin Vadesi (En fazla 36 ay)
  • Kullanılacak Kredi Tutarı (5 bin – 7 bin 500 – 10 bin)
  • Kredinin Ödeme Günü
  • Hane Halkı Toplam Geliri
  • Kredi Kullanan Medeni Durumu
  • Kredi Başvurusu Yapanın Çocuk Sayısı (Evli ise)

Kara Listede Bulunanlar İhtiyaç Destek Kredisi Kullanabilir mi?

Adli sicil kaydı bozuk olan vatandaşlar dahil olmak üzere, sigortalı veya sigortasız çalışan, gelir belgesi olmayan veya kara listede olan herkes Ekonomik İstikrar paketinden yararlanabilecek. Kefil aranmaksızın vatandaşın beyanı ile kredi başvurusunda bulunulabilecek.

  • Vatandaşa devlet kefil olacak, işi olmayanda kredi çekebilecek
  • İhtiyaç destek kredisinde sadece beyan esas alınacak
  • Ödeme gücü kontrolü uygulanmayacak
  • Mevcut kredi kullanma şartları uygulanmayacak
  • Vadeleri 1-36 ay aralığında olacak
  • Faiz oranı %0.49 olacak
  • Evden 1 kişi destek kredisi çekebilecek
  • Kredinin %85’ine devlet garantisi uygulanacak

Geri Ödeme Nasıl Olacak?

Kredi kullanılan bankanın varsa internet bankacılığı ya da mobil şubelerinden ödeme yapılabilir. Üyelik bulunmaması durumunda ATM’den ya banka şubesinden daha önce belirtilmiş olan taksit tutarı ve taksit sayısı gününde olmak şartıyla ödeme yapılabilir.

5 Bin TL: ilk altı ay geri ödeme yok sonrasında 36 ay boyunca 188 TL ödenecek.
7 Bin 500 TL: ilk altı ay geri ödeme yok sonrasında 36 ay boyunca 282 TL ödenecek.
10 Bin TL: ilk altı ay geri ödeme yok sonrasında 36 ay boyunca 376 TL ödenecek.

NOT: Banka şubelerinden başvuru yapacaklar veya onaylanan krediyi çekecekler için korona salgını tedbirleri kapasımında bankalar hafta içi 12:00 da açılmaktadır.

Bireysel Temel Destek Kredisi Başvuru Linkleri

Ziraat Bankası Başvuru Linki

Vakıfbank Başvuru Linki

Halkbank Başvuru Linki

Bireysel Temel Destek Kredisinden Kimler Yararlanamaz?

Ceza evinde yatan mahkumlar, çek senet işlerinde usulsüzlüğe karışmış ve hüküm giymiş kişiler, karşılıksız çeki olanlar, senedi protestolu bulunanlar ve açık adli takip kaydı bulunanlar Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar ve hane halkından birisi kredi kullanmışsa diğerleri kullanamayacak.

Hazineden Destek Kredisi için Yüzde 85’lik Garanti

Bireysel temel destek kredisi veren üç kamu bankası da ilk etapta bütün başvurulu toplayacak ve değerlendirmeye alacak. Ardından da kredi çekme kriterlerine uyan vatandaşların hesaplarına kredi tutarlarını yatıracak. Ön araştırma süresi boyunca krediniz için olumlu ya da olumsuz dönüş almamışsanız beklemede kalın. Çünkü araştırmanız devam ediyor anlamına gelir. Arka arka tekrar başvuru yapmanız size bu hakkı vermeyecektir.